Fotograf Niklas Hjelm

Om fotografen

Självporträtt

Jättetrevligt att du hittat hit, sluta inte läs nu! Jag lovar att inte bli långrandig.

Några saker som kan vara bra att veta om mig som person och fotograf

  • Jag gör inte något som jag inte tror på.
  • Jag är perfektionist men inte långsam.
  • Jag är väldigt rolig och trevlig, men alla förstår inte det.

Mitt intresse för fotografering började redan innan millenniumskiftet med en Olympus digitalkamera på hela 1.2 MILJONER pixlar, minneskortet rymde nästan 10 bilder "högupplöst".  Efter lite om och men kom jag in på en gymnasielinje med specialinriktning på foto. Största delen av tiden spenderades antingen i studion eller i ett mörkrum som doftade underbart av ättika, längsta tiden i ett mörkrum under en dag är tolv timmar.

Åren efter det så var hästarna en stor del av mitt liv och det är främst då de flesta av hästbilderna blev tagna. Jag har även hunnit klämma in ett par fotoresor i Europa och en hedrande pallplats i tävlingen Årets häst från Libresse, jag vann en årsförbrukning av kvinnoprodukter.

De senaste åren har fokus skiftat något till att även omfatta porträtt vilket gjorde att jag fick damma av mina kunskaper från gymnasietiden, hur var det nu med high- och lowkey?  Det har lett till, förutom nya dyra inköp, även en djupare förståelse för ljussättning och hur man jobbar med människor.

Framtiden

Projektet historien- och tanken bakom som är hela basen för min fotoblogg började som ett trevande försök på Fotosidan för något år sedan för att sen falla i träda som många projekt gör. Nya tag togs den 10 november 2011 med målet att publicera en ny bild varje dag med mina tankar kring bilden. Förutom några få dagars uppehåll för semester så har det kommit en ny bild varje dag, något som jag är stolt över då det är riktigt segt vissa dagar när kreativiteten tryter.

Mitt mål är förutom att fortsätta med dagens bild är att göra fler roliga projekt under min nya kategori "tema". Idag finns ett trevligt reportage från Vinales, Kuba och planer finns för tre-fyra nya projekt som jag kommer göra nu under våren och sommaren.

Jag vill träffa dig!

Vissa projekt tar jag betalt för, andra gör jag pro bono för att det är utvecklande och kul. Oavsett om du är från ett stort företag eller en modell, MUA eller fotograf med drömmar så hör av dig! Jag lovar att du bara blir besviken om du inte gör det.

/ Niklas Hjelm
Våren 2012