Hästfotograf Niklas Hjelm

Hästfoto är klurligt då det är svårt att ge instruktioner till ett djur som helst bara vill äta hela tiden. De få gånger man lyckats få till ett riktigt bra hästfoto så känns det riktigt bra. Som hästfotograf försöker jag finna det unika hos varje häst och förmedla detta på ett vackert sätt. 

Vill du få nya foto direkt? Prenumerera på Hästfoto via RSS

Att ta hästfoto är verkligen jättekul men också en stor utmaning. I denna hästfotoguide vill jag dela med mig av mina erfarenheter som hästfotograf och ge lite tips på saker som är bra att tänka på.

En hästfotografs utrustning

Du kan ta hästfoto med vilken kamera som helst, men med viss utrustning underlättar arbetet betydligt. Har du en systemkamera så är det bra, men det räcker också bra med en kamera där du kan ställa in slutartid och bländare. För mer information om vad slutare och bländare är läs mer här. Anledningen till detta är att då kan du antingen frysa bilden med en kort slutaretid eller följa ett motiv i rörelse med lite längre slutartid. Det är också bra att kunna kontrollera skärpedjupet vilket innebär att du får med mycket eller lite av bakgrunden bakom ditt motiv. För hästfotografering har jag aldrig använt stativ, men om du fotograferar på tävling med tungt teleobjektiv så kan det vara en fördel att ha ett enbensstativ. I övrigt är en bra kameraväska en bra investering, både för transport och för att skydda utrustningen.

Miljö

Att fotografera hästar i en lerig hage när de är vintertäcke på sig blir sällan bra. Tänk istället igenom hästfotot du vill ta och utforska din omgivning för att se om det finns en passande miljö. Personligen tycker jag om att fotografera hästar när de kan röra sig fritt utan inverkan från oss. En idé kan då vara att släppa ut din häst i en sommarhage och leka fram några härliga hästfoton i rörelse.

Hästen

Att hålla en häst helt ren är inte det lättaste men en smutsig häst ser oftast väldigt tråkig ut på bild, borsta hästen ordentligt innan fotografering. Om hästen du ska fotografera är överviktig så försök ta bilden på ett sätt som framhäver dess bättre sida. Istället för en liggande helbild kan man ta en stående bild och undvika att få med magen.

Ljus

Som hästfotograf bör du vara morgonpigg då det bästa ljuset helt klart är i gryningen. Ljuset på kvällen är väldigt varmt och här får man vara lite försiktigt så att bilden inte blir "för varm". Mitt på dagen så är ljuset oftast väldigt platt och tråkigt och bilderna blir oftast väldigt skarpa, försök därför att undvika att fotografera mitt på dagen om solen skiner. Om det är en mulen dag när du ska ta dina bilder så försök få i en färgklick någonstans för att bryta av mot det gråa, detta blir oftast effektfullt. Nu när du vet vad du ska göra så gör raka motsatsen och hitta din egen stil, allt beror på vilken typ av bild du är ute efter.

Ridhus

Ridhus är ofta mörka hemska saker som inte är gjorda för hästfoto. Om du kan undvika det så fotografera helst inte i ridhus. Om du ändå måste göra det så tänk på att du måste använda höga ISO tal och ljusstarka objektiv för att få bra bilder. Systemkameror börjar bli bättre och bättre på brushantering vid höga ISO men du kommer ändå få en hel del brus i bilderna, helst om du har ljussvagare objektiv.

I rörelse

Hästfoto

Som hästfotograf måste du fotografera hästen i rätt läge. Om du fotograferar hästen i fel läge så ser det väldigt konstigt ut. Detta är störigt då en bild kan vara väldigt bra på alla sätt och vis utom just detta. För att undvika detta så träna på att fotografera hästar i rätt läge i trav och galopp. Bry dig inte om något annat än att fånga rörelsen rätt, när du kan detta så kan du tänka på allt annat. I traven så tänk sträck - sträck - sträck. När hästen sträcker ut sitt framben ska du ta bilden, det är poänglöst att ta en massa bilder i följd. Lär dig att följa takten istället. I galoppen funkar det mesta så länge du inte tar bilden när hästen tar sats med frambenet i marken, då ser det ut som om den håller på att trilla framåt. Ta hellre bilden när hästen har samlat upp sig.

Längre slutartid
Jag tycker det är effektfullt att fotografera hästar i rörelse med lite längre slutartider. Det är dock svårt och kräver lite träning för att det ska bli bra. Ställ in kameran på cirka 1/30 dels sekund och ta ett stadigt grepp om kameran. Börja följa ditt motiv en bit innan du ska ta hästfotot och knäpp sedan när hästen är i rätt position. Vad som är viktigt här att du fullföljer hela rörelsen och försöker hålla kameran så plant som möjligt. Desto mindre rörelse upp och ner du får desto bättre och skarpare blir hästfoto. Tyvärr kan ändå ryttaren hoppa upp och ner som en tok, försök då hitta någon som rider bättre och sitter mer still.

Ovanliga vinklar

Tänk annorlunda, men inte helt knäppt. Att ta en "konstnärligt" hästfoto på ett halvt hästöra i närbild blir inte bra, men att utmana sig själv och jobba med olika brännvidder och vinklar kan skapa intressanta bilder. Exempel på detta kan vara att vinkla kameran lite istället för att ta rakt framifrån eller att fotografera ovan- eller underifrån. Det viktigaste är att du prövar att göra något som du tidigare inte gjort för att se vad som funkar och vad som inte gör det.

Frågor?

Det finns mycket mer att säga men det här borde hjälpa dig en bit på vägen. Har du några frågor gällande hästfotografering ställ en fråga i kommentarsfältet.

blog comments powered by Disqus