Fotograf Niklas Hjelm

 

Lite tankar om Natural Horsemanship
 

För att vi ska kunna hantera en häst på ett korrekt sätt är det viktigt att vi förstår vad för slags djur det är. Så vad är då en häst? En häst är:

Flyktdjur
Alla dessa faktorer spelar roll i hästens beteende. Att vara ett flyktdjur innebär att en häst springer först och tänker sen. Detta har säkert de flesta stött på i någon situation. Hästen är väldigt rädd för den köttätande brevlådan eller väldigt "tramsig" över någonting annat. Anledningen till detta är väldigt enkel, en häst måste vara på tårna och vara beredd på flykt. Det är först när vi har tränat upp hästens flykttröskel eller den gjort det med andra hästar som vi kan förvänta oss ett annat beteende.

Flockdjur
Att vara ett flockdjur innebär över allt annat trygghet och umgänge. Medan vissa håller vakt kan andra vila och vice versa. Studier har visat att hästar behöver ligga ner och sova för att få REM (rapid eye movement) sömn. Är det oroligt i stallet eller om hästen är själv i hagen är det inte säkert att den känner sig trygg nog att göra detta. Förutom denna trygghet så är givetvis den sociala biten väldigt stor, liksom oss människor behöver även hästar få vara med andra hästar. Klia varandra, leka med varandra, befästa rang och uppfostra varandra. Har du en väl fungerande flock och du sätter dit en ny häst så tar det inte lång tid förrän flocken har lärt upp den nya hästen åt dig gällande många av de vardagliga rutinerna.

Nomaddjur
Att hästen är ett nomaddjur är något som de flesta inte tänker på och något som ALLA missar när jag ställer frågan "Vad är en häst?" på mina kurser. Ett nomaddjur är ett djur som inte har en fast boplats och som är ständigt i rörelse. Hästen är gjord för att röra sig större delen av dagen, hela deras system bygger på detta. Ta t.ex deras matsmältningssystem som tillskillnad från oss människor har en ständig produktion av magsyra då en häst i det fria betar hela tiden. Många exempel på magsår går att hitta i t.ex galoppstall där hö och halm har fått ge vika för kraftfoder. Hästens "hem" är mao inte stallet även om vi gärna vill se det så. En häst har inget hem.