} Våga vara annorlunda - Mina tankar om fotografering - Fotograf Niklas Hjelm

Fotograf Niklas Hjelm

Våga vara annorlunda

All konst är nyskapande punkt. Och om du inte fotograferar för att göra konst så sluta, kalla dig inte för fotograf åtminstone utan för bildproducent i bästa fall. Varje vecka tror jag att jag kollar på åtminstone 100 bilder och vad som är gemensamt för de flesta jag ser är att jag sett dem förut, eller åtminstone en variant av dem. Det är just detta som är problemet. Det finns en mall för vad som är "bra" och vad som inte är det. Nu säger jag inte att alla ska springa iväg och ta "dåliga" bilder bara för det men någonstans måste vi sluta kopiera alla andra och våga röra oss utanför vår bekvämlighetszon. Gör du inte det så är du ingen konstnär. 

Våga vara annorlunda

Jag har varit på konstrundan i några år nu och det som slår mig är att det är oftast samma konst år ut och år in. "Konstnären" har blivit ett namn och hittat en stil som säljer. Att förändra denna stil är att ta en risk, att röra sig utanför sin bekvämlighetszon, och därför väljer konstnären att reproducera sig själv. Detta kan säkert funka ett tag men jag tror inte det dröjer länge innan publiken tröttnar och vill se något nytt, som vi alla vill. 

Så fort man börjar bli för bekväm med något så är det dags att pröva något nytt. Som konstnär måste du vara hungrig hela tiden och ständigt söka att förnya dig själv, annars kommer du förgås i ett hav av bilder som redan är publicerade. Jag lider själv av samma problem och vill slå mig själv varje gång jag får för mig att fotografera ännu en blomma eller ytterligare en svan. 

Jag tror att miljöombyte och inspiration annorstädes är den bästa lösningen. Att åka någonstans där man aldrig varit tidigare. Det behöver inte vara långt bort, men huvudsaken är att du inte känner igen dig. Det är när vi öppnar upp oss för nya möjligheter och intryck som kreativiteten vaknar till liv på nytt, och vi kan börja processen med att återigen förnya oss själva. 

blog comments powered by Disqus